Руският президент Владимир Путин подписа нов указ, който затяга наказанието за държавна измяна до доживотен затвор, става ясно от документ на официалния интернет портал за правна информация, цитиран от РИА Новости.



Правят се изменения в чл.275 от Наказателния кодекс "Държавна измяна". Така за шпионаж, издаване на информация, представляваща държавна тайна, на чужденци, преминаване на страната на врага или предоставяне на финансова, логистична, консултантска или друга помощ в дейности, насочени срещу Русия, може да последва присъда - доживотен затвор.

Преди това подобни престъпления са се наказвали с лишаване от свобода до 20 години с глоба до 500 000 рубли (10885.97 лева).

По-рано през деня Руският президент Владимир Путин подписа указ за лишаване от придобито руско гражданство за дискредитиране на руските въоръжени сили и за действия, които застрашават националната сигурност.

Преди това той подписа указ, с който жителите на Луганска, Донецка, Запорожие и Херсонска област без руско гражданство могат да бъдат експулсирани от регионите.