Бившият руски командир Игор Гиркин е предупредил, че руският президент Владимир Путин може да се изправи пред "военен бунт" от групата "Вагнер", частна военна част, чийто лидер Евгений Пригожин според съобщенията е заплашил да изтегли войските си от Бахмут, пише Newsweek.

Гиркин е написал в Telegram, че призивът за изтегляне на части от "фронта без съгласието на висшето командване е военен бунт и нищо друго".

ЧВК "Вагнер" изигра ключова роля в подпомагането на руските сили в опита им да поемат контрола над Бахмут в Украйна. Все пак Пригожин често публично критикува руското министерство на отбраната, че не предоставя на бойците му повече боеприпаси и подкрепа.

В друга публикация в Telegram Гиркин е написал, че Пригожин "открито“ изнудва военното ръководство на Русия, като предупреждава, че "Вагнер" ще напусне позицията си в Бахмут, ако въпросът за снабдяването на силите му с боеприпаси не бъде решен до петък.

Бившият руски командващ е написал още, че Пригожин е наясно, че изтеглянето на войските му може да доведе до "катастрофални последици" за Русия преди контранастъплението на Украйна, което се очаква тази пролет. Западът, включително Съединените щати, доставя на украинските войски модерно военно оборудване, танкове и артилерия, наред с други ресурси, за да помогнат на разкъсаната от война страна да бъде добре подготвена за предстоящото контранастъпление.

Гиркин е добавил, че Пригожин е предупредил за изтегляне на войските си в писмо, изпратено до руския министър на отбраната Сергей Шойгу. 

Newsweek не е успя да провери дали Пригожин е издал това предупреждение на Шойгу или дали групата наемници страда от недостиг на боеприпаси. 

Reuters съобщи, че Пригожин е заявил, че неговите сили търпят тежки загуби, защото режимът на Путин не подкрепя неговата група.

Лидерът на "Вагнер" тази седмица опроверга собствените си думи и заяви, че се е шегувал, когато е заявил, че войските му ще спрат да атакуват Бахмут, за да позволят на украинските войски да покажат града на американските журналисти, според Reuters.

Междувременно Гиркин е написал, че преди това Пригожин "се е изказал изключително лошо както за руското командване, така и за руската армия като цяло, [като заявява], че трябва да забравим думата "Въздушнодесантните сили правят нещо в Бахмут“.

Гиркин е запален критик на Пригожин и руското министерство на отбраната относно операциите на страната в Украйна. Миналия месец той заяви, че отстраняването на Пригожин е "спешно необходимо".

"Тъй като неговите политически амбиции (умножени по психопатия, демонстративни военни престъпления на организацията, склонност към безсрамно и в много отношения фалшиво саморекламиране и разпространяване на гнили "престъпни концепции“ във въоръжените сили) само вредят както на "Вагнер", така и на общата кауза на победа над "Украйна“, е заявявил Гиркин в Telegram.

Той също така е подчертал, че паравоенните наемници, заедно с руските войски, трябва да бъдат изтеглени от фронтовата линия "за попълване и реорганизация, за да бъдат впоследствие използвани в по-перспективно стратегическо направление за пробив на фронта".