Западната цивилизация, изоставила традиционните ценности, е загубила превъзходството си на световната сцена и няма право като малцинство да налага ценностите си на останалия свят. Това подчерта държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на речта си на международния дискусионен клуб "Валдай“, предава Интерфакс.

"Ако западните елити вярват, че могат да насадят в умовете на своите хора, техните общества странни, но модни тенденции като джендъри и гей паради, тогава така да бъде. Нека правят каквото си искат, но определено нямат право да изискват другите да следват същата посока“, коментира Путин.

По думите му "именно традиционните общества на Изтока, Латинска Америка, Африка, Евразия са в основата на световната цивилизация“.

"А зачитането на особеностите на народите и цивилизациите е в интерес на всички, всъщност и в интерес на т.нар. Запад. И губейки превъзходството си, той бързо се превръща в малцинство на световната сцена“, подчерта руският президент.

Той смята, че "правото на това западно малцинство на собствена културна идентичност, разбира се, трябва да бъде осигурено, но наравно с правата на останалите“.

Според него "традиционните ценности не са някакъв фиксиран набор от постулати, към които всеки трябва да се придържа“. "Това, с което те се отличават от т.нар. неолиберални ценности е, че във всеки случай са уникални, защото произтичат от традициите на дадено общество, неговата култура и исторически опит“, каза президентът.

Затова, смята той, "традиционните ценности не може да бъдат налагани на никого, те просто трябва да бъдат уважавани, внимателно третирани с това, което всеки народ е избирал от векове“. "Подобен подход към традиционните ценности се споделя и приема от по-голямата част от човечеството“, добави Путин.