На базата на цифрова валута и блокчейн технологии може да бъде създадена независима система за международни плащания. Това заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък на конференцията "Пътешествие в света на изкуствения интелект“ (AI Journey, AIJ), съобщава ТАСС.

"Въз основа на технологии за цифрова валута и разпределени регистри е възможно да се създаде нова система за международни плащания, много по-удобна, но в същото време напълно безопасна за участниците и, което е важно, независима от банки и намеса на трети страни “, каза Путин. Той изрази увереност, че ще се развие подобно нещо, защото "никой не харесва диктата на монополистите и нанася реални щети на всички, впрочем и на самите монополисти".

Според него глобалните финансови институции трябва да отразяват реалностите на многополюсния свят, да се основават на отворени демократични принципи, да изключват диктат, злоупотреби и монопол. Президентът подчерта, че "в условията на днешните нелегитимни ограничения една от линиите на атака са изчисленията". "Настоящата система за международни плащания е скъпа, системата на нейните кореспондентски сметки и регулирането се контролират от тесен клуб от държави и финансови групи. Всъщност те са господарите на живота, те наистина монополно контролират всичко“, каза Путин .

В тази връзка той предложи да се комбинират напреднали технологии и "хилядолетния опит на човечеството". Като пример за такъв опит Путин цитира източната система хавала, която осигурява взаимни разплащания много преди появата на банките и все още работи.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ