Завръщането на руската икономика по пътя на растежа не трябва да предизвиква отпускане в страната, а напротив, тя трябва да поддържа "позитивните тенденции“, заяви президентът на Руската Федерация Владимир Путин на съвещание с членовете на своя кабинет в сряда, предава ТАСС.

"Връщането към траекторията на растеж не бива да ни отпуска, трябва да подкрепим, затвърдим положителните тенденции в нашата икономика, да повишим нейната ефективност, да осигурим технологичен, кадрови и финансов суверенитет и трябва да действаме бързо, без излишна бюрокрация и забавяне, тъй като нелегитимните ограничения, наложени срещу руската икономика в средносрочен план, те наистина могат да й повлияят негативно“, заяви държавният глава.

Според него в тази връзка е необходимо да се осигури стабилно нарастване на вътрешното търсене. "В сегашната ситуация именно той се превръща във водещ фактор за икономически растеж, излиза на преден план“, подчерта президентът. "В същото време отбелязвам, че динамиката на вътрешното търсене трябва да съответства на целите на Банката на Русия за инфлацията. Важно е да се предотврати неговото ускоряване или прекомерно забавяне", каза той.

Путин припомни, че руската икономика показва положителна динамика от юли миналата година. "Включително чрез развитието на бизнес ниши, формирани от западни компании на нашия пазар, за сметка на напусналите нашия пазар, както и чрез активно развитие на връзките с бързо развиващите се страни от Изтока и Юга“, обясни Путин.

Президентът отбеляза, че наскоро на среща с членовете на организацията на руските индустриалци  той е обсъдил нов модел за растеж на руската икономика и какво трябва да се направи, за да бъде подкрепен. "Предлагам днес заедно с членовете на правителството, ръководството на Централната банка да обсъдим и тази тема, да се върнем към това, което обсъждахме с бизнеса“, обясни той.

Обемът на външнотърговския оборот на Русия с основните й чуждестранни партньори расте, отбеляза още държавният глава.

По думите му, това се случва, наред с други неща, "благодарение на преструктурирането на логистиката".

На съвещанието с кабинета, Путин подчерта също, че Русия и Китай са набелязали осемте най-важни направления на сътрудничеството помежду си.

"Взаимодействието на Русия с ключови чужди страни не се ограничава само до търговията“, заяви държавният глава. "Така че заедно, например, с нашите китайски колеги миналата седмица ние идентифицирахме осем основни области на сътрудничество“, добави той.

Руският президент обърна внимание и на факта, че проблемът с претоварването на далекоизточните пристанища вече е решен, днес пристанищата "работят в нормален, планов режим както по отношение на износа, така и по отношение на вноса на контейнери в западно направление“. "Искам да благодаря на Министерството на транспорта и Руските железници за тези резултати“, добави той.

В същото време, според държавния глава, "предстои още много работа": тази година е необходимо да се завърши удълбочаването на Волго-Каспийския канал, да продължи изграждането на възможностите на източния обхват на железопътни линии, увеличаване на капацитета на пристанищата на Азовско-Черноморския басейн, както и модернизиране на контролно-пропускателните пунктове на границата.