Русия ще продължи да развива военния си потенциал и бойната готовност на ядрените си сили, заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с висшия руски офицерски състав, цитиран от АФП.

"Въоръжените сили и бойният потенциал на нашите въоръжени сили се увеличават постоянно и всеки ден", каза той.

Според руския държавен глава Русия също така ще "подобри бойната готовност на ядрена триада".

Руският лидер обяви и новата хиперзвукова крилата ракета "Циркон", която руските войски ще могат да използват от януари.

"В началото на януари фрегатата "Адмирал Горшков" ще бъде оборудвана с новата хиперзвукова ракета "Циркон", която няма аналог в света", заяви Путин.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските военнослужещи в Украйна се сражават там с "обединените сили на Запада".

Той добави, че Москва планира да използва два окупирани украински пристанищни града на Азовско море.

"Пристанищата в Бердянск и Мариупол функционират напълно. Планираме да разположим там бази за поддържащи плавателни съдове, аварийно-спасителни служби и кораборемонтни подразделения на военноморските сили", добави Шойгу.

Според него трябва да се увеличи броят на военнослужещите в руската армия до 1,5 милиона войници, както и да се увеличи възрастовата граница за военна служба.

Путин определи конфликта в Украйна като "обща трагедия".

"Това, което се случва, е, разбира се, трагедия - наша обща трагедия. Но то не е резултат от нашата политика. То е резултат от политиката на трети страни", каза той.