Русия не е започнала военните действия в Украйна, а се опитва да ги прекрати, те продължават от 2014 г. Това заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък на среща с представители на авиационната индустрия на страната, предава ТАСС.

"Искам да кажа това отново: ние не започнахме никакви военни действия, ние се опитваме да ги прекратим. Тези военни действия бяха започнати от националистите в Украйна и тези, които ги подкрепиха през 2014 г., когато беше извършен държавният преврат, всичко това започна с това, след което последваха събитията в Крим и Донбас“, заяви държавният глава на Русия.

Според Путин, Киев е започнал война срещу Донбас през 2014 г., в нарушение на всички споразумения и задължения, като е вкарал регионите на Донбас почти в блокада. "Започнаха да ги обстрелват (т.нар. ДНР и ЛНР) с тежка военна техника, многократно провеждаха големи военни операции“, отбеляза държавният глава. "След това те започнаха война. Тя продължи осем години и целта й бе изтреблението на хората, които живеят там и се чувстват жизнено свързани с Русия, руската култура, руския език.Колко повече можеше да изтърпим“.