Говорейки на събитие във Волгоград, посветено на годишнината от победата в битката при Сталинград, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин коментира доставките на западно оборудване за Украйна, като направи паралел със събитията отпреди 80 години и отбеляза, че страната му отново е заплашена от германски танкове, цитира думите му вестник "Коммерсант“.

"Онези, които очакват да победят Русия на бойното поле, очевидно не разбират, че една съвременна война с Русия ще бъде съвсем различна за тях. Ние не изпращаме нашите танкове до тяхната граница. Имаме с какво да отговорим. И с използването на бронирана техника няма да приключи въпроса. Всички трябва да го разберат“, подчерта президентът на Руската федерация.

По думите на Путин Русия отново е принудена да отблъсне агресията на колективния Запад. "Невероятно, но факт: отново сме заплашени от германски танкове Leopard с кръстове“, увери той, като в същото време отбеляза, че Русия все още има много приятели по света, включително в Северна Америка и Европа.

Путин пристигна във Волгоград в навечерието на честването на 80-годишнината от победата в битката при Сталинград. По време на посещението той положи венец пред Вечния огън в Залата на военната слава, след което с едноминутно мълчание почете паметта на съветските воини, загинали в Сталинградската битка.

На 25 януари Германия обяви, че ще прехвърли 14 танка Leopard 2 на Украйна, а също така ще позволи доставката на такива от други страни. В същия ден президентът на САЩ Джо Байдън обяви готовността си да достави на Киев танкове Abrams. Според украинския външен министър Дмитро Кулеба въоръжените сили на Украйна ще получат от 120 до 140 западни танка като част от "първата вълна“ на помощ.