Руският президент Владимир Путин предупреди, че заплахата от ядрена война "нараства“, но отбеляза, че Москва няма да "дрънка с ядрени оръжия“, предава ТАСС.

Също така държавният глава заяви в сряда на среща с членове на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека, че Русия няма нужда от допълнителна мобилизация, а половината от вече призованите във войските все още се обучават.

По думите му, дезертьорствата в руската армия са "единични случаи“, а "ингорирането на правата на жителите на Донбас от Запада“ – "скрита форма на русофобия“.

От 300 000 мобилизирани в зоната за специална военна операция вече са изпратени 150 000 и само половината от тях са в бойни части, останалите остават "на втора, трета линия" или преминават допълнителна подготовка.

Затова "разговорите за някакви допълнителни мобилизационни мерки просто нямат смисъл“: "Днес няма нужда от това за държавата и за Министерството на отбраната“.

Опасността от ядрена война нараства, но Русия "няма да дрънка с ядрени оръжия“ и ги смята за защитен инструмент и възпиращ фактор: "Ние не сме луди, ние знаем какво е ядрено оръжие".

Руската стратегия е изградена около така наречения ответен удар: "Тоест, когато ни ударят, ние отвръщаме на удара“. В същото време, по думите на руския лидер, Москва разполага с по-напреднали и модерни стратегически сили от всеки друг.

Според мнението на Путин, войната в Украйна е започната от тези, които са дошли на власт в тази страна "след преврата през 2014 г.“ "През всичките тези години Западът пренебрегваше законните интереси на жителите на Донбас и законното желание на Русия да ги защити: "Всички наши искания в отговор получавахме само плюнки в лицето. Това е скрита форма на русофобия“.

Руският президент отбеляза, че "полските националисти "в съня си виждат как превземат западните региони на Украйна“ "и именно към това ще се стремят“. Единственият реален гарант за териториалната цялост на Украйна може да бъде само Русия, категоричен е той.

В Русия може да се появи "някакъв общ орган“ и държавна комисия, които да се занимават с фиксиране и разследване на престъпленията на украинските власти, "особено атаки срещу граждански и жилищни райони“. Ветераните от правоприлагащите органи могат да помогнат за това "или като ментори, или като хора, които обобщават наличните материали“, заяви още Путин.

По думите му, в зоната военните действия няма такъв проблем като масово напускане на позиции от руските войски: "Да, това се е случвало. Сега е все по-рядко“. И огромното мнозинство от тези, които са се поддали на паниката, доброволно се връщат обратно, заяви Путин, като отбеляза, че "хората, които се оказват във военна зона дори след тренировка, не могат да не изпитат определени чувства, но когато се адаптират, "момчетата се бият блестящо“.

Путин отбеляза още, че "западните "правозащитни организации“ са създадени не за да се борят за правата на човека, а като инструмент за влияние върху вътрешната политика на Русия и други постсъветски страни, което се доказва отношението им към жителите на Донбас: "Те не само смятат, че тези хора са от второ качество, те смятат Русия за страна от втора категория, която просто няма право на съществуване“.

"От наша страна може да има само един отговор: последователна борба за нашите национални интереси. Ще го направим. <...> На първо място, разбира се, ще се съсредоточим върху мирните средства. Но ако няма друг начин, ние ще се защитаваме с всички средства, с които разполагаме“.