Руският президент Владимир Путин в сряда изрази съболезнованията си във връзка със смъртта на първия президент на СССР Михаил Горбачов. Руският лидер отбеляза, че политикът е оказал огромно влияние върху хода на световната история, а също така обърна внимание на неговата хуманитарна, благотворителна и образователна дейност, пише руското издание "Известия“.

"Михаил Горбачов беше политик и държавник, който имаше огромно влияние върху хода на световната история. Той ръководи страната ни в период на сложни, драматични промени, мащабни външнополитически, икономически и социални предизвикателства“, се казва в телеграмата, публикувана на сайта на Кремъл.

Държавният глава подчерта, че Горбачов е разбирал необходимостта от реформа на системата и се е стремил да предложи свои решения на належащите проблеми.

Все още не се знае дали президентът ще присъства на погребението.

По-рано в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че в момента няма такава информация. Той уточни, че процедурата ще зависи от желанието на близки и приятели.

Президентът на САЩ Джо Байдън също изрази своите съболезнования за смъртта на Горбачов, като го нарече човек с изключителни възгледи. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на свой ред отбеляза, че Горбачов е направил повече от всеки друг за мирния край на Студената война.

Горбачов почина на 92 години след тежко боледуване. Смъртта му беше обявена късно вечерта на 30 август в Централната клинична болница в Москва. Според журналиста от "Известия“ Иван Литомин, политикът е пристигнал в лечебното заведение по-рано същия ден, за да премине рутинен преглед.

Политикът ще бъде погребан на Новодевическото гробище в Москва, в семейно погребение до съпругата си Раиса Горбачова.

Михаил Горбачов е съветски и руски държавен, политически, партиен и обществен деец. От 1985 до 1991 г. е генерален секретар на ЦК на КПСС. От 1988 до 1989 г. е последният председател на Президиума на Върховния съвет на СССР, от 1989 до 1990 г. - първият председател на Върховния съвет на СССР. Първият и единствен президент на СССР от 1990 до 1991 г. През 1990 г. печели Нобелова награда за мир за приноса си към мирния процес между Съветския съюз и западните страни.

Превод и редакция: Иван Христов