Руският опозиционен активист Владимир Кара-Мурза даде писмено интервю за германския вестник BILD от колонията в Омск, където изтърпява наказание за ливаше от свобода за период от 25 години. Основните точки от коментарите му за изданието:

"Вече започвам да свиквам с ролята на Желязната маска - през последните шест месеца, откакто бях транспортиран от московски затвор в Сибир, седях в единична килия и в пълна изолация от другите затворници. Както откровено ми каза един от началниците на омска колония № 6: "Няма да ви пуснем в лагера, вие заразявате хората тук с вашите възгледи. Както виждате, не съм ви излъгал“.

"Стаята ми е около три на четири метра. Под тавана има малък прозорец с решетка. Цял ден или се разхождам из килията, или седя на пейка на масата. В килията ми е позволено да имам само две книги, чаша за вода, чехли, сапун и четка за зъби - всичко останало е в склада. Единствените смислени дейности тук са писма, които се предоставят заедно с материали за писане за ограничено време, и четене“.

"Най-трудното нещо е невъзможността да общувам със семейството си. През двете години затвор говорих два пъти по телефона с децата си и веднъж с жена ми. Забраниха ми да звъня и от Москва, и сега тук, от Сибир. Отново, уви, нищо ново. Отмъщението не само на политически опоненти, но и на техните семейства също е в съветските традиции“.

"Да се ​​страхувам в моята ситуация вероятно би било странно. В руската политика съм повече от 20 години и през всичките тези години бях опозиция на режима на Путин. Ние знаем цената на несъгласието в днешна Русия. <...> Ние отлично разбираме, че сегашното правителство може да прави с нас каквото си иска. Но <...> те все още няма да могат да спрат бъдещето. Дори и да избият всички нас, които днес се наричат ​​"лица на опозицията“, това означава, че други ще дойдат на нашето място“.

"Знам със сигурност, че – каквито и думи да се пишат в изреченията и каквито и условия да се обявяват от хора в черни мантии – прав съм аз, а не тези, които ме поставиха тук. Знам, че престъпниците са тези, които започнаха войната, а не тези, които се опитват да я спрат. Че е в интерес на моите съграждани да живея в модерно демократично общество, а не в репресивна автокрация. Че Русия е велика европейска държава, а не провинция на Китай, в каквато сегашното правителство се опитва да я превърне“.