Въпросът за визовата либерализация за Косово ще бъде в дневния ред на срещата на работната група на Съвета на ЕС на 13 октомври, потвърдиха за Радио "Свободна Европа“ (RFE/RL) дипломатически източници от Брюксел.

Като ротационен председател на Съвета на ЕС, Чешката република вече е изпратила писмо до страните членки, в което се съобщава за дискусията по темата за визите за косовските граждани.

RFE/RL предоставя информация за документа, който ясно изразява желанието на официална Прага всички членки на Общността да постигнат вътрешен консенсус в подкрепа на визовата либерализация за Косово.

В писмото Чехия се позовава и на външнополитическите причини за отмяната на визите за косовските граждани, като припомня, че Европейската комисия също е потвърдила и се очаква да повтори, че Косово е изпълнило всички условия за това.

"Регионът се нуждае от ясен сигнал, че процесът на разширяване на ЕС е убедителен и че ЕС е готов да възнагради усилията, положени от страните от Западните Балкани“, се казва в писмото.