В интервю за германския вестник BILD кметът на Киев Виталий Кличко определи като "илюзия“ спокойния живот в украинската столица.

Заместник-главният редактор на изданието Пол Ронцхаймер е провел среща с Кличко в сградата на кметсвото. В рамките й журналистът отбелязва, че улиците на столицата кипят от живот, има задръствания по пътищата, баровете и кафенета са претъпкани. За разлика от първите дни на войната, сега в Киев може дори да не се забележи, че Украйна е във война.

"Сега, когато през прозореца се вижда синьо небе, когато слънцето грее, май е, целият град е зелен и цветен, се създава илюзията за мирно време. Но аз пристигнах тук в Киев едва преди няколко дни от фронтовата линия. И никога не трябва да забравяме, че там е ад. Там всеки ден умират хора. Има много ранени. Села и градове са унищожени, болезнено е да се гледа. Сигурността е един от основните въпроси за всеки украинец. И тук, в Киев, благодарение на нашите партньори, имаме добри системи за противовъздушна отбрана, включително германските IRIS-T, които защитават живота на нашите хора. Затова градът отново е пълен, хората се чувстват сигурни в този град. И затова възниква илюзията за мирно време“, отговори Кличко.

Ронцхаймер сравнява ситуацията в Киев с тази в Израел. Градовете там също периодично биват обстрелвани, но хората продължават да живеят. Журналистът говори за "два свята“ в днешна Украйна.

"Вече казах, че това е илюзия. Улиците са пълни, градът отново е пълен. Защото хората в Киев са в много по-голяма сигурност. Но въпреки това непрекъснато сме атакувани. И нашата ПВО ни пази много и ни помага. Но все пак, ако говорите с хората, те са много развълнувани. Те са много уморени от тежките нощи, от постоянните въздушни нападения, от съобщенията от фронта. Всеки от нас има приятели и роднини, които воюват. И, за съжаление, получаваме много лоши новини, броят на убитите и ранените расте“, добави кметът на Киев.