Риториката на външния министър на Северна Македония Буяр Османи е политическо говорене и не кореспондира с истината. Това заяви Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Той коментира изказването на Османи, че който е против пускането на Македония в Европейския съюз, е против единството на Балканите и е "за“ Русия и "за“ Путин.

"Ако вярваме на неговата реторика, това значи, че целият Европейски съюз е "за“ Русия, защото спъва в момента Република Сърбия да влезе в Европейския съюз, тъй като й е сложила глава да се разберат с Република Косово и Сърбия да признае Косово за независима държава. По същия начин Република България предложи вече на два пъти нашите искания, нашите справедливи искания да бъдат включени в преговорните глави на Северна Македония като отделна глава и без да затворят тази глава, да не могат да станат член на Европейския съюз. Това е гарант, че нашите искания ще бъдат изпълнени, или че Северна Македония няма да стане член на Европейския съюз. По този начин отговарям на тази провокация на Буяр Османи“, заяви още Виктор Стоянов.

Той определи като враждебен акт приобщаването на Македонската църква към Сръбската.

"Македонската църква се върна към лоното на Сръбската, както това беше факт до 1967 г. А от 1967 г. до днес Македонската православна църква беше непризната от никого и отцепила се от Сръбската, но вече след решението на Сръбската православна църква Македонската православна църква се връща към Сръбската широка автономия. Относно нашите интереси, това, което мога да кажа, е, че проблем е името: Македонска православна църква – Охридска архиепископия. Под това име отново Сръбската православна църква я канонизира и приобщи към себе си. А знаем, че Охридската архиепископия е българска църква, най-дълго съществувалата българска църква – цели седем века, създадена за ползване на българите и с диоцез предимно от българско население през цялото си многовековно съществуване“, припомни Стоянов.

Евелина БРАНИМИРОВА