От този момент трябва да се готвим за чешкото председателство на Съвета на Европа, което започва буквално след две седмици. В това председателство на Чехия ние можем да надградим тези разработки, които направи нашето Външно министерство с Република Франция, в предложението ни към Скопие. Това заяви Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

Посоката на френско-българското предложение е правилна, тя трябва да се надгражда, допълни той.

"Препоръчвам на българските политици да проявят мъдрост, да защитават националния интерес, а не партийния, да не се карат по темата, а да водят конструктивен разговор и да търсят да защитят нашия интерес и в Европа, и по отношение на преговорите със Скопие. Не могат да си позволят популизъм по тази тема. Това е престъпление срещу българската нация и държава“, посочи Виктор Стоянов.

"Държа да отбележа, че правителство в Скопие показва ясни признаци, че ще приеме това предложение, подобно предложение, в което нашите искания да бъдат включени в преговорната рамка на Скопие. Такъв напредък и успех ние досега не сме имали по отношение на двустранния проблем със Северна Македония“ подчерта Стоянов.

За нас е важно Северна Македония да се реформира, за да запазим българската общност там и за да я разширим. Ако тя не се реформира, а ние просто държим ветото, ще се случи така, че след 10 години там няма да има българи, те намалят, прогнозира той.

Те намаляват, защото са в процес на асимилация. Първо, емигрират. Ти не можеш там да бъдеш нормален човек и да си изявен българин. Дори не изявен, ти не можеш на комшията си да кажеш, че се чувстваш българин. И поради тази причина българите от Северна Македония масово емигрират или някой от тях се пречупват и против себе си казват: "Аз съм македонец, не съм българин“, за да имат елементарни условия на живот, някакви нормални условия на живот и реализация в тази държава“.

Това е пагубно за нас и ние трябва да се преборим да реформираме Северна Македония, да й помогнем да се реформира“, каза още той.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение“