Унгарският премиер Виктор Орбан подписа указ за създаване на независим орган за борба с корупцията, ключова стъпка към отключването на фондове на Европейския съюз в размер на 5,8 милиарда евро до следващата година, пише Bloomberg.

Правителството се съгласи по-рано да предприеме набор от мерки, които ще предотвратят или наказват подкупите, което според ЕС е един от факторите, които трябва да бъдат разгледани, в противен случай средствата от блока могат да бъдат задържани.

Органът, който трябва да бъде създаден до 21 ноември, ще "се намесва в случаите, когато счита, че отговорните институции не са предприели необходимите стъпки за предотвратяване на измами, конфликт на интереси, корупция и други незаконни действия или нередности, които биха могли да навредят на стабилната финансова управление на бюджета на ЕС“, се казва в постановлението.

Кабинетът ще създаде и работна група за борба с корупцията до 1 декември с равен брой делегати от правителството и неправителствени участници.

Европейската комисия предприе редица мерки срещу "ерозията на демократическите ценности“ при управлението на Орбан - от независимостта на унгарската съдебна система до статута на малцинствата. Разполагайки с нов механизъм, който й позволява да задържа милиарди евро финансиране, Комисията обяви през юли, че усилията на Унгария да отговори на опасенията досега не са били успешни.

Правителството се ангажира да засили участието на бизнеса в обществените поръчки, да въведе рамка за измерване на ефективността и да намали процедурите за възлагане на обществени поръчки с една оферта. Оценката на тези оферти също ще бъде оповестявана публично, според постановлението.