Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро е прекарал две нощи в посолството на Унгария в Бразилия през февруари, вероятно за да се скрие от бразилските власти, които тогава разследват неговия предполагаем опит за преврат, пише европейската редакция на Politico.

Болсонаро потвърди в понеделник престоя си от две нощи в унгарското посолство, след като New York Times публикува запис от охранителна камера, показващ, че бившият президент е бил приет от унгарския посланик Миклош Халмай.

"Няма да отрека, че бях в посолството... Поддържам кръг от приятели с някои държавни глави по света. Те са притеснени“, заяви Болсонаро пред бразилската медия Metropoles, имайки предвид приятелството си с унгарския премиер Виктор Орбан.

Краткият престой на Болсонаро в унгарското посолство се случва четири дни след като федералната полиция на Бразилия конфискува паспорта му и арестува някои от бившите му помощници. Според международното право националните власти нямат право да арестуват лица в чужди посолства.

Не е необичайно политиците да влизат в затвора в Бразилия. Настоящият президент Лула да Силва беше вкаран в затвора, докато водеше в анкетите срещу Болсонаро през 2018 г., проправяйки пътя за победата на последния. По-късно присъдите на Лула бяха анулирани.

По-рано този месец Върховният съд на Бразилия публикува документи, според които, след загубата на изборите през 2022 г., Болсонаро е представил план за отмяна на резултатите пред висши военни. Той е разследван и за други предполагаеми престъпления, които отрича.

Миналата година привърженици на Болсонаро нахлуха в правителствени сгради в Бразилия в сцени, напомнящи за атаките на Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г. от поддръжници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

За разлика от Тръмп, кандидатирал се за президент на САЩ тази година, бразилските власти миналата година забраниха на Болсонаро да заема публична длъжност до 2030 г.