Брюксел би искал да разшири антируските санкции до ядрената енергия и газа, деветият пакет от санкции ще бъде последван от десети и единадесети, а Будапеща ще се опита да издейства освобождаване от тях както е успявала досега. Това заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пред радио Kossuth.

"Знаем какво искат брюкселските бюрократи. Те биха искали да разширят санкциите върху ядрената енергия и газа след петрола. Това би имало трагични последици за Унгария, така че трябва да я защитим, да получим изключение... Досега успявахме да получим изключение и да можем да продължим да купуваме суровини и енергия от Русия. Затова участваме в дискусиите за деветия пакет от санкции с добри надежди, защото... ще продължим да защитаваме националните интереси“, увери Орбан.

Унгарският премиер отбеляза, че деветият пакет от санкции ще бъде последван от десети и единадесети, така че Будапеща "непрекъснато трябва да се бори, за да защити основните си интереси". "Ето защо помолихме хората да подкрепят унгарското правителство и неговата гледна точка чрез национална консултация“, каза Орбан, добавяйки, че броят на гласувалите вече е надхвърлил един милион.

Той припомни, че санкциите срещу руския петрол влизат в сила от 5 декември. "Това ще усложни работата на европейската икономика. Унгария успя да гарантира, че забраната за санкции няма да се прилага за нас, Унгария ще може да получава петрол от Русия. Но проблемът е цената, защото Унгария не може да избегне ефекта от повишаването на цените поради санкциите“, поясни Орбан.

В края на септември унгарският премиер обяви, че страната е първата в Европа, която стартира национални консултации, за да разбере мнението на гражданите относно санкциите на ЕС срещу Русия. Той призова всички граждани на страната да изразят мнението си по време на националното допитване и така да "сложат край" на поскъпването на енергията, предизвикано от санкциите, "наложени от Брюксел на страните от ЕС". Според него цените в Европа биха паднали наполовина за няколко дни, ако ЕС промени политиката на санкции.

По-рано Орбан заяви, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел Унгария изключение за Будапеща за цените на газа, защото в противен случай страната ще бъде оставена без гориво.