Премиерът Виктор Орбан говори за войната в Украйна в радио интервю в петък сутринта, както и на среща с лектори на конференцията на MCC предишния ден, предава Hungary Today.

"За нас сигурността на Унгария е на първо място и затова Унгария не е във война с никого“, заяви министър-председателят по общественото радио в петък.

 "От самото начало казахме, че това не е нашата война и че това е война, която трябва да бъде локализирана, а не интернационализирана“, подчерта Орбан. "Унгария не затъва във войната и ако правителството случайно предприеме стъпки в тази посока, ще се изправи срещу волята на народа“, добави той.

Според премиера международният натиск върху Унгария да се включи във войната е огромен. Както той каза, "те ни удрят, бият, ритат и хапят“.

Орбан беше попитан за решението да се предоставят на Украйна германски танкове Leopard и американски танкове Abrams и факта, че украинците сега искат изтребители.

"Всичко започна, когато германците казаха, че ще дават само каски, но няма да изпращат смъртоносна техника на война. Вече сме на етап танкове. Ако не поставите границите си в конфликт, ще бъдете въвлечени в него“, аргументира се премиерът.

Що се касае до изявлението на германския външен министър тази седмица, че Европейският съюз вече е във война с Русия, Орбан посочи, че според него това изявление е без значение, защото не е въпрос на изявления.

"Ако изпратите оръжие […] тогава можете да кажете каквото искате, вие сте част от войната," подчерта той.

В четвъртък министър-председателят беше домакин на чуждестранните лектори на Конференцията на MCC за бъдещето на издателската дейност в неформална дискусия с Балаш Орбан, неговият политически директор и председател на Управителния съвет на MCC, водещата институция за насърчаване на таланти в Унгария. Между другото Ралф Шулер, бивш главен кореспондент на парламентарното бюро на Bild в Берлин, Род Дреер, старши редактор в The American Conservative, Алвино-Марио Фантини, главен редактор и издател на The European Conservative и Ричард Шмит, главен редактор и компанията съсобственик на Exxpress.at присъстваха на срещата.

Международно признатите медийни учени, изследователи и журналисти се интересуваха основно от унгарската позиция относно войната в Украйна. Орбан заяви, че няма нужда да се усложняват нещата, че е необходимо незабавно прекратяване на огъня, след което мирните преговори трябва да започнат незабавно, но това може да отнеме месеци или дори години. Той също така говори за риска от ескалация на войната.

Премиерът беше попитан за кризата на политическото лидерство в Европа, за която той каза, че европейските лидери често срещат затруднения да идентифицират и артикулират собствените си интереси.