Унгарското правителство смята, че санкциите на Европейския съюз, наложени срещу Русия заради събитията в Украйна, не са постигнали целта си и вредят на европейската икономика. Това заяви министър-председателят на страната Виктор Орбан, говорейки в Самарканд на среща на лидерите на страните от Организацията на тюркските държави (ОТД), предава ТАСС.

Със своите санкции ЕС се опита да "отслаби Русия и да я принуди към мир, но се случва точно обратното", увери лидерът на унгарското правителство. По думите му в резултат на тези стъпки е пострадала не руската, а европейската икономика, която "бързо върви към рецесия".

Орбан също така изрази съжаление, че ЕС все повече се въвлича в конфликта в Украйна, като доставя оръжие на Киев и планира да започне обучение на украински войски в близко бъдеще. В тази връзка той се изказа за разрешаване на конфликта в съседната държава с мирни дипломатически средства.

Освен това министър-председателят на Унгария потвърди намерението си да развива активно политическо и икономическо сътрудничество със страните от Организацията на тюркските държави. Унгария има статут на наблюдател в него, припомня агенцията.

"Икономическо сътрудничество вместо санкции!“, написа Орбан на страницата си във "Фейсбук“. Премиерът на Унгария добави, че на срещата на върха в Самарканд са постигнати важни договорености.