Около 250 хиляди случая на нелегално преминаване през сръбско-унгарската граница са предотвратени от началото на 2022 г. Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция в рамките на втората тристранна среща на върха на Австрия, Унгария и Сърбия, проведена в Белград, предава ТАСС.

"Що се отнася до миграцията към Унгария, от началото на тази година до днес успяхме да предотвратим 250 000 случая на незаконно преминаване на границата. Това означава, че те (нелегалните мигранти) стават все повече и все по-агресивни. Това са контрабандисти, които имат оръжие и сега го използват срещу членове на нашата гранична полиция. Ситуацията е много трудна, така че тази среща е важна не само за Унгария, но и за всички страни от Балканите", подчерта Орбан.

Премиерът отбеляза, че президентът на Сърбия Александър Вучич исторически е "най-добрият партньор“ в лицето на проблемите, пред които са изправени страните в момента.

По време на срещата лидерите на трите страни подписаха споразумение за укрепване на тристранното сътрудничество в областта на ефективната борба с нелегалната миграция.