Премиерът на Унгария Виктор Орбан говори пространно за позицията на Будапеща относно войната в Укайна в петъчното си интервю пред Kossuth Radio. Той е категоричен, че правителството му няма намерение да "отстъпва пред Брюксел“ и че освен него, единствено папа Франциск "наистина“ се застъпва за мир в западния свят. Освен тях за мирно разрешение на конфликта, по думите на унгарския лидер, са арабите, тюркските държави и китайците.

"Международното обществено мнение е рязко разделено. Западът е от едната страна, а останалите от другата: турците, арабите, китайците и африканците, те призовават за мирни преговори", добави той.

Според Орбан тези страни страдат главно от недостиг на храна, но западните лидери горят от военна треска.

"Германците започнаха с изпращане на каски, сега стигнаха до танкове и новата тема сега е дали трябва да изпратят бойни самолети“, отбеляза той.

Унгарският премиер се опасява, че съюзнически на Украйна войски може да преминат границата на страната. "Никога не сме били толкова близо до ескалиране на локална война в световна война", предупреждава той.

Унгария знае какво е

"Унгария е губила територия и преди, знаем какво е да не си достатъчно силен“, заяви Орбан, обяснявайки, че човек трябва да "държи барута сух“ и че Унгария трябва да построи силна армия. По думите му, всеки трябва да знае какво да прави, когато дойде беда. "Унгария не се справя толкова добре сега, защото не очаквахме отново да имаме война в Европа“, добави той и отбеляза, че правителството иска да съживи знанията и да разработи план за национална отбрана.

"Важно е нашите отбранителни сили да могат да нанасят удари, не е достатъчно да носим кокарда на гърдите си“.

Според премиера армията трябва непрекъснато да се подобрява, а Унгария трябва да създаде модерна войска, защото страната може да бъде защитена само с модерни технологии. "Ние не молим за милост, не искаме мир, защото не можем да се защитим, а защото войната е лоша, а мирът е добър“. Орбан накрая завърши, като посочи, че левицата е за войната, защото това е в техен интерес и те непрекъснато се опитват да въвлекат Унгария в конфликта.

Президентските избори в САЩ през 2024 г. могат да повлияят на изхода от войната в Украйна

По отношение на икономическите въпроси премиерът заяви, че единственият начин да се говори за тях е да се говори за изхода от войната в Украйна. Той не желае да спекулира с това публично, но смята едно нещо за сигурно: пред тези, които биха променили традиционното разпределение на властта, се е отворила огромна възможност. Той каза, че в момента немско-френската ос е водеща, но това може да се промени.

Орбан заяви, че заради войната в Украйна американците в момента участват във формирането на европейската политика, така че ще трябва да изчакаме и да видим какъв ще бъде резултатът от президентските избори в САЩ през 2024 г. "Това дори може да повлияе на изхода от войната“, добави той.

Относно санкциите на ЕС срещу Русия – които според Орбан оказват влияние върху инфлацията – той каза, че ако бъдат отменени утре, инфлацията ще бъде намалена наполовина почти веднага. Унгарският премиер вижда премахването на санкциите като решение на инфлацията, но не вижда незабавен начин това да стане.

"Проведохме десет кървави битки в защита на Унгария и успешно ги спечелихме“, подчерта премиерът, коментирайки десетте пакета санкции, приети досега, и унгарските вето срещу тях.

Няма да се поддадем на Брюксел по отношение на закрилата на детето

На въпрос за очакваната промяна на Закона за закрила на детето той каза, че "джендърът", т.е. закрилата на детето, е неразрешим конфликт с Брюксел. По думите на премиера, правителството няма да позволи унгарските деца да получават знания в училище, срещу които родителите им се противопоставят.

"Ние успешно забранихме този вид обучения в училищата и сега Брюксел иска да ги върне“, заяви Орбан. Той се опасява, че ако тази джендър пропаганда бъде допусната в училищата, броят на случаите на педофилия ще се увеличи.

"Родителите имат право да очакват правителството да защити децата им и ние със сигурност няма да се поддадем на Брюксел“, отсече Орбан.

Той спомена, че Унгария има няколко трудни за разрешаване конфликта с Европейската комисия, включително отношението към мигрантите. По думите на премиера, Брюксел иска да накаже Унгария, защото не е склонна да допусне всеки в страната.