Европейският съюз трябва да положи много по-големи усилия за прекратяване на конфликта в Украйна, в противен случай самият той може да бъде въвлечен във военните действия. Това предупреди министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в отговор на въпроси на базирания в Будапеща немскоезичен вестник Budapester Zeitung, цитирани от информационната агенция MTI.

"Сега Европа подкрепя Украйна по такъв начин, че континентът е принуден да влезе в спирала на ескалация и ако не спрем този процес, ние самите ще се окажем в състояние на война“, цитира откъси от интервюто информационната агенция.

"Това, което Европейският съюз прави сега, абсолютно не отговаря на неговите геополитически интереси“, каза Орбан, споменавайки санкциите срещу Русия, които не допринасят за прекратяването на украинския конфликт и само усложняват положението на самите страни от Общността. По думите му санкциите на ЕС често се вземат не на рационална основа, а "само под влияние на емоции“.

Говорейки за начините за разрешаване на кризата в Украйна, Орбан потвърди, че остава убеден в необходимостта да участват в преговорите не само Русия и Украйна, но и САЩ, които оказват основната подкрепа на правителството в Киев. Конфликтът "няма да приключи с украинско-руски преговори, това изисква преговори между САЩ и Русия", подчерта унгарският премиер.