Премиерът на Унгария смята, че е време да се "пресуши блатото“ Европейски парламент, като според него това означава разпускане на законодателния орган Европейския съюз, предава ABC News.

На годишна международна пресконференция в Будапеща Виктор Орбан каза, че последният корупционен скандал, включващ няколко членове на Европейския парламент, е поставил под въпрос доверието в институцията и че той подкрепя премахването на органа, какъвто съществува в момента.

"Унгарците биха искали Европейският парламент да бъде разпуснат в сегашния му вид“, каза Орбан. "Степента, до която репутацията на Европейския парламент в Унгария е накърнена (от скандала), е лесна за отговор: изобщо не , защото не можеше да бъде по-ниска".

Орбан разкритикува Европейския парламент за неотдавнашните разкрития за корупционен скандал с пари срещу услуги, в който се твърди, че е замесен в Катар, и заимства фраза от бившия американски президент Доналд Тръмп, казвайки, че е време да се "пресуши блатото“ в Брюксел.

Пресконференцията в сряда дойде, след като ЕС замрази повече от 12 милиарда евро финансиране за Унгария поради опасения за посегателства върху европейските ценности.

През септември Европейският парламент обяви, че Унгария вече не може да се счита за демокрация и ще се превърне в "хибриден режим на избирателна автокрация“ под ръководството на Орбан – обвинение, което неговото правителство отхвърли.

Допълнително към напрежението между Будапеща и Брюксел е лобирането на унгарското правителство срещу санкциите срещу Москва за войната й в Украйна.

Орбан, който се смята за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин в ЕС, твърди, че санкциите са били неефективни при натиска върху Русия да прекрати войната и че са нанесли повече щети на европейските икономики, отколкото на Русия.

"Ако зависеше от нас, нямаше да има политика на санкции“, каза Орбан в сряда, добавяйки, че няма да подкрепи никакви допълнителни пакети от санкции срещу Русия в бъдеще, но няма да пречи на ЕС да ги приеме.

"Не е в наш интерес да разделяме трайно европейската и руската икономика на две, затова се опитваме да спасим каквото може да се спаси от нашето икономическо сътрудничество с руснаците“, каза той.

Орбан направи редица отстъпки, за да осигури доставката на крайно необходимите средства от ЕС, но Европейската комисия - изпълнителната власт на блока - настоя за по-нататъшни реформи, ако Будапеща иска да получи достъп до парите.