Русия винаги ще остане важна за Европа. Това заяви министърът на външните работи на Австрия, като обясни, че всичко друго е "илюзия“, предава Reuters.

Александър Шаленберг защити и втората по големина банка в страната, Raiffeisen Bank International, като каза, че е неразумно да се критикува кредиторът за правене на бизнес в Русия, докато толкова много други западни фирми правят същото.

"Да мислим, че вече няма да има Русия и можем да се разделим във всички области, е илюзия“, заяви политикът пред агенцията, добавяйки, че въпреки че Австрия ще разхлаби връзките, това "не може да стане за една нощ“.

"Достоевски и Чайковски остават част от европейската култура, независимо дали ни харесва или не. Тя ще продължи да бъде нашият най-голям съсед. Ще остане втората по големина ядрена сила в света“, продължи той.

Австрия все още внася руски газ, въпреки че се стреми да го намали през следващите години.

Някои австрийски служители обаче таят надежди за бързо приключване на войната и връщане към по-нормални отношения с Русия, кават запознати.

Шаленберг направи своите коментари, след като санкционният орган на САЩ започна разследване по-рано тази година срещу Raiffeisen относно бизнеса й, свързан с Русия, засилвайки контрола върху австрийския кредитор.

Райфайзен е дълбоко внедрена в Русия и е една от единствените две чуждестранни банки в списъка на руската централна банка от 13 системни институции, което подчертава нейното значение за икономиката на Русия, която се бори с обширните западни санкции.

Руска схема за предоставяне на данъчни ваканции на войниците, воюващи в Украйна, в която Райфайзен участва, също предизвика остри критики от страна на инвеститорите.

Шаленберг обясни, че прилагането на санкциите зависи от Австрия и посочи с пръст други западни банки, които правят бизнес в Русия. "Австрийските компании трябва да се придържат към австрийските правила, част от които са санкциите на Европейския съюз“.

"Нека си говорим честно“, заяви той. "91% от западните компании все още са в Русия и правят това, което е разумно: изчакване, ограничаване, ограждане“.

"Има достатъчно американски банки, една с името Bank of America, присъстваща в Русия“, заяви Шаленберг. "Списъкът е "кой кой е“ в западния банков свят“.

Говорител на Bank of America каза: "Нашите дейности са фокусирани върху спазването на всички санкции“.

Шаленберг заяви, че подкрепя прилагането на съществуващите европейски санкции пред въвеждането на допълнителни мерки.

"Това е много тъпо оръжие“, заяви той. "Имахме масивни пакети от санкции. Дайте им време да работят.“