Израелските отбранителни сили публикуваха видео от болницата "Ал Шифа“ в град Газа, записано от камери за видеонаблюдение на 7 октомври – денят, в който ХАМАС извърши атака срещу еврейската държава. От тях става ясно, че най-малко двама от отвлечените са били транспортирани на територията на лечебното заведение, съобщава германският вестник BILD.

Според властите Израел става дума за граждани на Непал и Тайланд. Военното ръководство на страната отдавна подозира, че един от щабовете на бойците на ХАМАС се намира на територията на най-голямата болница в Ивицата Газа.

В средата на миналата седмица войниците на еврейската държава успяха да поемат контрола над територията на медицинския комплекс и откриха 55-метров тунел под съоръжението. Очевидно "Ал Шифа“, подобно на много други цивилни сгради в Ивицата Газа, е служила като жив щит за бойците на ХАМАС, коментират от редакцията.

"Тези открития доказват, че терористичната организация ХАМАС е използвала болничния комплекс "Ал Шифа“ като инфраструктура в деня на клането“, се казва в изявление на военните на Израел.