Помощта на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани е много важна. Това подчерта вицепремиерът на Косово по въпроса за малцинствата и човешките права Емилия Реджепи в рамките на обръщението си тазгодишното издание на Конференцията "Западни Балкани“ (Western Balkans Summit), която се провежда в зала 10 на Националния дворец на културата (НДК) в София, предаде специалният кореспондент на ИА "Фокус“ Иван Христов.

Реджепи отбелязва, че Косово е много близо до дълго чаканата визова либерализация, след като в края на ноември представители на страните членки на ЕС се съгласиха с предложението тя да влезе в сила от 1 януари 2024 г. По-рано медиите в най-младата държава съобщиха, че споразумението е постигнато на среща на съветниците от Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

Политикът коментира и диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, като заяви, че е важно не просто самото споразумение, а признаването на държавата Косово от страна на официален Белград.