Германският вицеканцлер Роберт Хабек пристигна на необявено посещение в Киев. Това е първото му пътуване до страната от началото на войната, съобщава Der Spiegel.

На дневен ред е възстановяването на Украйна, която е във война с Русия, откакто Москва нахлу в страната през февруари 2022 г., и сътрудничеството в енергийния сектор.

Хабек пристигна в Киев с малка делегация от представители на германския бизнес.

При пристигането си на жп гарата в Киев вицеканцлерът подчерта, че посещението му може да даде на Украйна ясен сигнал, "че ние вярваме, че тя ще спечели, че ще бъде възстановена, че Европа се интересува не само от необходимостта, но и че Украйна ще продължи да бъде икономически силен партньор в бъдеще“.

Сегашното му пътуване всъщност беше планирано за миналата есен, но след това трябваше да бъде отложено поради зимното настъпление на руските войски, разкри Хабек. "Сега е моментът“, отбеляза той.

След първоначалните критики за колебанието си в доставката на тежки оръжия на Украйна, Германия се превърна в един от ключовите военни поддръжници на страната, като последно достави на Киев 18 бойни танка Leopard 2, считани за едно от най-мощните оръжия в арсенала на Запада.

Войната също предизвика преразглеждане на енергийната политика в Берлин, който беше принуден да търси алтернативни енергийни партньори, след като скъса близките си икономически отношения с Русия.