Вицеканцлерът на ФРГ Роберт Хабек ("Зелени“) няма да пътува до Дубай за участие в Световната конференция за климата, както първоначално беше планирано. Заради бюджетната криза министърът на икономиката и опазването на климата отмени планираното за понеделник вечерта пътуване. Както съобщи говорителка на неговото министерство, присъствието на Хабек в Берлин е необходимо за по-нататъшен напредък в дискусиите по бюджета за 2024 г. след решението на Федералния конституционен съд. Решението е взето след консултации и по искане на канцлера Олаф Шолц (ГСДП), уточняват в редакцията на германския вестник Die Zeit.

Светофарната коалиция, съставена от социалдемократите, "Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), е под голям натиск заради бюджетната криза, коментира изданието.

Преговорите по бюджета в момента се провеждат предимно в тристранен кръг с участието на Шолц, Хабек и финансовия министър Кристиан Линднер (СвДП). Коалицията трябва да постигне споразумение в следващите няколко дни - ако иска да вземе решение за бюджета за 2024 г. тази година. До заседанието на кабинета в сряда трябва да има основно политическо споразумение, за да има още достатъчно време за парламентарната процедура.

Пред телевизионния канал ARD Хабек не пожела да се ангажира със статуса на преговорите: "Мога да ви кажа, че всичко, което се изисква публично, има големи шансове да не се случи“. Процесът очевидно е трудоемък, но има напредък. На въпрос дали е възможно и правителството да не се договори, той каза: "Оптимист съм, че ще се справим“.