Вицеканцлерът и федерален министър на икономиката на ФРГ Роберт Хабек призова за въвеждането на санкции срещу страни, които купуват уран от Русия, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

На връщане от двудневното си посещение в Киев Хабек подчерта, че разговорите му в Украйна са били предимно за доставка на руски уран за страни от Европа.

Той сподели, че е бил попитан от украински събеседници защо покупката на руски уран все още не е под санкции. "Не мисля, че има добър отговор на това. Това трябва да се случи, дори и да означава конверсия за страни, които използват руски уран за атомните си електроцентрали. Струва ми се разумно“, изрази увереност Хабек.

Министърът отново настоя и за по-последователно прилагане на съществуващите санкции срещу Русия. "Имаме ясни данни, че съществуващите санкции се заобикалят чрез трети страни“, заяви политикът от "Зелени“.

"Това е неприемливо. Санкциите трябва да помогнат за прекратяване на войната и тези, които ги заобикалят, подкопават именно тези усилия“, категоричен бе Хабек.