Въоръжените сили на Венецуела ще участват в управлението на спорния регион Есекибо. Това заяви министърът на отбраната на боливарианската република Владимир Падрино Лопес, цитиран от ТАСС.

"Ние, като единен орган и въоръжени сили, ще работим в тясно сътрудничество и ще използваме всички наши логистични възможности и човешки ресурси, които вече са разположени в този сектор. Без почивка, без почивки, всички работим заедно за нашата Гвиана-Есекибо“, каза министърът.

Преди това президентът на Венецуела Николас Мадуро реши да активира въоръжените сили на страната и обяви анексирането на региона Есекибо, който е действителната територия на съседна Гвиана.

Народът на Венецуела гласува на 4 декември на референдум за включването на Есекибо, област, която обхваща две трети от площта на съседна Гвиана, в страната. Венецуелските власти съобщиха, че повече от 50% от гласувалите в страната са участвали. От гласувалите повече от 90% подкрепиха присъединяването. В същото време медиите отбелязват, че реалната избирателна активност е била ниска.

Властите на Гвиана отказват да се откажат от земята си и заплашиха да потърсят помощ от ООН. Групата държави от Карибската общност излезе с изявление в подкрепа на териториалната цялост на Гвиана.

Бразилия е струпала войски до границата си, защото главният път между Венецуела и Гвиана минава през нейна територия. Източник на Reuters от бразилската армия заяви, че Бразилия няма да позволи на никоя от страните да използва нейна територия за военни цели.

По-рано Гвиана съобщи за изчезването на военен хеликоптер близо до границата с Венецуела.