Венецуела ще проведе отбранителни военни учения в Източните Кариби, след като Обединеното кралство изпрати военен кораб към териториалните води на Гвиана, съобщи президентът Николас Мадуро, предава Daily Sabah.

В национално телевизионно обръщение Мадуро е съобщил, че 6000 венецуелски войници, включително военновъздушни и военноморски сили, ще проведат съвместни операции край източното крайбрежие, близо до границата с Гвиана.

Мадуро описва предстоящото пристигане на британския кораб HMS Trent до бреговете на Гвиана като "заплаха" за страната му. Той твърди, че разполагането на кораба нарушава скорошно споразумение между южноамериканските нации.

"Ние вярваме в дипломацията, в диалога и в мира, но никой няма да заплашва Венецуела", заявява Мадуро в изявлението, придружен от дузина военни командири. "Това е неприемлива заплаха за всяка суверенна страна в Латинска Америка ."

Венецуела и Гвиана в момента са въвлечени в граничен спор за Есекибо, слабо населен регион с размерите на Флорида с огромни находища на петрол.