Венецуелците започнаха да гласуват в неделя (3 декември) на референдум, който правителството се надява да затвърди вековните му претенции към богатата на петрол територия Есекибо, контролирана от съседна Гвиана, пише France24.

"Есекибо е наш!" - гласят плакатите, залепени по стените на улиците в Каракас, част от интензивната кампания на правителството на президента Николас Мадуро, който се стреми към преизбиране през следващата година.

Правителството на Мадуро заяви, че не търси оправдание да нахлуе или да анексира огромната територия, както се опасяват някои в Гвиана, бивша британска колония.

И независимо от резултата от гласуването на около 20 милиона имащи право на глас венецуелци, в краткосрочен план малко неща ще се променят: Жителите на Есекибо не гласуват, а референдумът няма задължителен характер.

Напрежението обаче нараства, откакто през септември Гвиана подаде оферти за няколко блока за проучване на нефт в морето и след като през октомври беше обявено ново голямо находище. Нейните петролни запаси са сходни с тези на Кувейт, с най-големите запаси на глава от населението в света.

Междувременно правителството на Мадуро изостри реториката си и проведе военни учения в района.

Президентът на Гвиана Ирфан Али заяви в неделя, че правителството работи за защита на границите на страната и за безопасността на хората.

Венецуела от десетилетия претендира за огромната територия на Есекибо - въпреки че нейните 160 000 кв. км представляват повече от две трети от Гвиана, а населението ѝ от 125 000 души е една пета от общото население на Гвиана.

Каракас твърди, че река Есекибо в източната част на региона е естествената граница между двете държави, обявена през 1777 г. по време на испанското управление, и че Великобритания неправомерно е присвоила венецуелски земи през XIX век.

Гвиана обаче твърди, че границата е определена през британската колониална епоха и е потвърдена през 1899 г. от арбитражен съд. Тя твърди, че Международният съд (МС), висшият съдебен орган на ООН, е потвърдил тази констатация.

Гвиана е поискала от МС да блокира референдума, заявявайки, че той представлява нарушение на международните права, но напразно.

В петък Международният съд призова Каракас да не предприема никакви действия, които биха променили спорните земи, но не спомена референдума. А Каракас се закани да продължи независимо от това.

Референдумът в неделя обхваща пет въпроса, включително предложения за създаване на венецуелска провинция, която да се нарича "Гвиана Есекибо", предоставяне на венецуелско гражданство на жителите, както и призив за отхвърляне на юрисдикцията на Международния съд.

Правителството на Мадуро очаква преобладаващо положителен резултат, който да засили претенциите му.

Политиците от опозицията, повечето от които също подкрепят претенцията, като цяло се отнасят сдържано към референдума.

Но Мария Корина Мачадо, която се надява да се противопостави на Мадуро на президентските избори догодина, нарече референдума "отвличане на вниманието", като заяви, че той трябва да бъде спрян и че суверенитетът не е нещо, за което правителството трябва да пита - "просто го упражняваш".

Мадуро е мобилизирал партията си и висши членове на правителството в активна кампания за категорично гласуване с "да".