Обединеното кралство ще наложи забрана за предоставяне на услуги за транспортиране на руски петрол от 5 декември, освен ако не е закупен на или под максималната цена, определена от западните страни. Това се посочва в изявление на министъра на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт, цитирано от Reuters.

"Ние забранихме вноса на руски петрол в Обединеното кралство и се движим с добра скорост към постигането на окончателно отхвърляне“, подчерта министърът, според когото подобна мярка би оказала допълнителен натиск върху руския бюджет и способността на Москва да воюва в Украйна.

Позовавайки се на изявлението на ръководителя на Министерството на финансите, агенцията пише, че забраната ще влезе в сила на 5 декември и ще се прилага за услуги, предоставяни от компании, опериращи в Обединеното кралство, включително застраховане, посредничество и транспортиране на петрол.

Още през юни вестник The Financial Times писа, че Европейският съюз и Обединеното кралство са се споразумели да въведат координирана забрана за застраховане на кораби, превозващи руски петрол. Бе отбелязано, че поради тази стъпка Русия ще загуби достъп до най-големия застрахователен пазар Lloyd's of London. Той включва над 50 от водещите световни застрахователни компании, повече от 200 сертифицирани брокери и глобална мрежа от повече от 4000 оторизирани представители.