Британската икономика нарасна с по-малко от очакваното през юли, което увеличава риска, че тя вече е в рецесия, тъй като рязкото повишаване на енергийните тарифи засегна търсенето на електроенергия, а скокът в цената на материалите засегна строителния сектор, пише Reuters.

При 40-годишен връх на инфлацията от над 10 % брутният вътрешен продукт нарасна с 0,2 % спрямо юни, показаха официалните данни в понеделник, което е по-слабо от средната прогноза за 0,4 %.

През трите месеца до юли БВП е без промяна в сравнение с предходния тримесечен период.

Според някои икономисти данните от понеделник показват, че икономиката може би ще се свие през периода юли-септември, след като през тримесечието април-юни се сви с 0,1%.

"Това би означавало, че Обединеното кралство навлиза в техническа рецесия за първи път след края на ограничителните мерки", заяви Джейк Фини, икономист в PwC.

Пол Дейлс от Capital Economics заяви, че "разочароващо малкият ръст на реалния БВП през юли показва, че икономиката има слаба инерция и вероятно вече е в рецесия".

През август Английската централна банка прогнозира, че петата по големина икономика в света ще изпадне в рецесия, която ще продължи от края на 2022 г. до началото на 2024 г. Това се дължи до голяма степен на удара върху жизнения стандарт от цените на енергията, повишени от войната в Украйна.

Миналата седмица обаче Лиз Тръс обяви ограничаване на тарифите за енергия за домакинствата, което - заедно с очакваната серия от данъчни намаления - намали риска от такъв продължителен удар върху икономиката, макар и на цена от 100 милиарда паунда (116 милиарда долара) или повече за и без това разтегнатите публични финанси на Великобритания.

Националната статистическа служба заяви, че по неофициални данни рязкото повишаване на цените на електроенергията е променило поведението на потребителите и търсенето на енергия е намаляло.

Цените на електроенергията скочиха с 54% през 12-те месеца до юли, което е част от рязкото увеличение на разходите за електроенергия, довело до появата на новия министър-председател

Влияние на празниците

Брутното вътрешно производство спадна с 0,6% през юни, който включваше два дни на официални празници по случай 70-годишнината на покойната кралица Елизабет на британския престол.

Въпреки забавянето на икономиката се очаква на 22 септември Централната банка отново да повиши лихвените проценти, тъй като се опитва да се пребори с инфлация над 10%.

Горещата вълна през юли, която доведе до рекордни температури, може да е друг фактор за спада в търсенето на електроенергия, въпреки че имаше признаци, че тя е стимулирала производителите на сладолед и посещенията в увеселителни паркове и голф клубове.

Производството на услуги нарасна с 0,4% на месечна база през юли, но промишленото производство се понижи с 0,3%, а строителството спадна с 0,8%, което отразява скока на цените на материалите, част от по-широкия инфлационен скок, както и загубата на работни часове поради изключително горещото време.

Отделни данни за търговията също показаха въздействието на рязкото покачване на цените, като стойността на вноса на горива достигна исторически максимум от 11 млрд. паунда през юли и представляваше рекордните 21% от целия внос на стоки.