Близо 5000 украински военнослужещи са преминали успешно обучение във Великобритания, съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук, предава Укринформ.

"Към момента, близо 5000 наши военнослужещи са преминали успешно обучение с участието на инструктори от Канада, Холандия, Нова Зеландия, Украйна и самото Обединено кралство. Те получиха основни знания, умения и навици по тактическа медицина, инженерна, огнева, психологическа и тактическа подготовка, включително за провеждане на настъпателни и отбранителни операции в урбанизирани територии“, се казва в изявлението.

Генералният щаб отбеляза, че във Великобритания тече общовойско обучение на украински военнослужещи. Програмата, стартирана от британското правителство, се нарича операция INTERFLEX.

В близко бъдеще се планира разширяване на операцията, по-специално започване на курс за обучение на младши командири на военни части от въоръжените сили на Украйна.

"Операция INTERFLEX“ е един от най-ярките примери за международна подкрепа за Украйна и убедително доказателство, че Украйна не е сама в борбата срещу руската агресия“, се отбелязва в съобщението.

Обединеното кралство значително разшири програмата за обучение на украински военен персонал при управлението на премиера Борис Джонсън. По-конкретно, броят на украинците, които ще участват в ученията, е увеличен до десетки хиляди, а продължителността на бойния курс е удължена от три на пет седмици.