Правителството на новия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс планира до края на десетилетието да увеличи бюджета за отбрана от сегашните 48 млрд. до 100 млрд. паунда. Това обяви министърът на отбраната на страната Бен Уолъс в интервю за неделното издание на британския вестник The Sunday Telegraph.

"Ако нищо не се промени, тогава се движим към 2% [разходи за отбрана от БВП]. Въпреки това, според настоящите прогнози, ние говорим за бюджет за отбрана от 100 млрд. паунда до 2029-2030 г. Сега той е 48 млрд. паунда. Това е голяма сума за осем години“, коментира военният министър на Лондон в първото интервю след смяната на правителството в началото на месеца.

Уолъс, един от малкото министри, запазили поста си в новия кабинет, увери, че Тръс възнамерява да изпълни предизборните си обещания и да увеличи разходите за отбрана до 3% от БВП. "Един от нейните ясни приоритети като министър-председател е, че ще инвестираме и харчим повече пари [за отбрана]“, добави Уолъс.

Министърът спести подробности за това къде точно ще бъдат насочени допълнителните средства. Въпреки това той сподели, че воденото от него министерство планира да засили възможностите си за събиране на информация, наблюдение и разузнаване, както и в борбата с безпилотните оръжия. "Ако не можем да свалим тези малки дронове, ставаме много уязвими“, предупреди Уолъс.

Тази седмица кабинетът на британския министър-председател обяви, че преди края на годината правителството ще публикува актуализирана версия на Цялостния преглед на сигурността, отбраната и външната политика. Лондон обещава, че новата доктрина ще се съсредоточи върху противодействието на заплахи, произтичащи от Русия и Китай.