Обединеното кралство изтегля войските си от Мали шест месеца по-рано от планираното, въпреки нарастващата ислямистка активност в региона, пише европейската редакция на Politico.

Британският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи каза, че британският контингент от 300 души, който участва в миротворческата мисия на ООН в Мали (MINUSMA), ще приключи предсрочно тригодишното си разполагане в западноафриканската държава.

Решението на Обединеното кралство следва съобщението на френския президент Еманюел Макрон през февруари, че неговата нация прехвърля силите си от Мали в Нигер, и решението на Германия през август също да прекрати военната си мисия в Мали.

Мисията на ООН, съставена от близо 12 000 мироопазващи сили, имаше за цел да стабилизира Мали и да подкрепи преходното му правителство при организирането на избори за 2024 г. след военен преврат през 2020 г. Британски войски бяха разположени в Гао, в източната част на Мали, през 2020 г.

От 2012 г. Мали се бори с джихадистки бунтове срещу групи, свързани с Ал Кайда или Ислямска държава. Съвсем наскоро военните лидери на страната се обърнаха към свързаната с Кремъл група наемници Вагнер в опит да поддържат реда.

"Отговорността за всичко това е в Бамако“, каза Хипи, имайки предвид столицата на Мали, в изявление пред Камарата на общините в понеделник.

"Два преврата за три години подкопаха международните усилия за постигане на мир... Напускаме мисията MINUSMA по-рано от планираното и, разбира се, сме натъжени от начина, по който правителството в Бамако направи толкова трудно за добронамерените нации да останат там".

Групата Вагнер извършва различни дейности в няколко африкански държави, включително събиране на информация и защита на режими, каза Хипи, наричайки фирмата на наемниците "група бандити, нарушаващи човешките права“.

Официални лица от ЕС, Обединеното кралство, Западна Африка и ООН се очаква да се срещнат в понеделник и вторник в Акра, Гана, за да обсъдят бъдещи действия в региона, на фона на опасенията, че групата Вагнер навлиза и в Буркина Фасо. Буркина претърпя два преврата за осем месеца, докато правителството се бори да се справи с продължаващия ислямистки бунт.

"Истинското предизвикателство сега е да се справим с бунта в Буркина“, каза Хепи.