Великобритания се съмнява, че Русия е в състояние да осъществи частична мобилизация на 300 000 резервисти за войната срещу Украйна, предаде DPA.

"Русия вероятно ще се бори с логистични и административни предизвикателства, за да събере 300 000 души персонал", отбеляза Министерството на отбраната в Лондон в четвъртък в ежедневната си актуализация на военната информация.

Британското министерство на отбраната публикува ежедневно актуална информация за хода на войната на Русия срещу Украйна от нейното начало в края на февруари.

Британското министерство, което смята, че "е малко вероятно много от тези войски да бъдат готови за бойни действия в продължение на месеци", добави, че вижда в частичната мобилизация знак за слабостта на Русия.

"Това действие на практика е признание, че Русия е изчерпала броя на доброволците, които искат да се бият в Украйна", заяви британското министерство.

"Тази частична мобилизация вероятно ще бъде много непопулярна сред част от руското население. Путин поема значителен политически риск с надеждата да създаде така необходимата бойна мощ", смятат от министерството.