Британска фирма се споразумя за сделка за £1,9 милиарда (4.20 милиарда лева) с Полша за доставка на система за противовъздушна отбрана, се посочва в съобщение на кабинета на министър-председателя на Великобритания Риши Сунак.

Правителството на Обединеното кралство нарече споразумението, сключено от MBDA, "една от най-големите" двустранни европейски сделки за противовъздушна отбрана от този вид в НАТО.

22 полски батареи за противовъздушна отбрана ще бъдат оборудвани с общи противовъздушни модулни ракети на Обединеното кралство (CAMMs) и пускови установки по програма, наречена PILICA+.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак заяви: "Ние изиграхме решаваща роля в укрепването на евроатлантическата отбрана след варварската инвазия на Путин в Украйна и това забележително споразумение между Обединеното кралство и Полша е още един пример за това как, заедно с нашите съюзници, сме ангажирани да защитаваме нашата сигурност за поколения напред.

Освен че укрепва европейската противовъздушна отбрана, тази сделка на стойност £1,9 милиарда също така ще подкрепи висококвалифицирани работни места в двете страни, изпълнявайки обещанието си за растеж на икономиката и създавайки по-добре платени работни места и възможности в цялото Обединено кралство".

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че връзките в областта на отбраната на двете страни "направиха още една крачка напред" с "подписването на най-голямата сделка за износ на отбранителна техника на Обединеното кралство с Полша", цитира Sky News.

Управляващият директор на MBDA UK, Крис Алама, заяви, че "забележителното" споразумение ще бъде "основен тласък за възможностите за противовъздушна отбрана на Полша".

"Усъвършенстваните ракети могат да бъдат разположени за защита на мобилни активи с висока стойност, като разположени военни сили или критична национална инфраструктура.

Разработената от Великобритания CAMM на MBDA е система за противовъздушна отбрана от най-ново поколение в експлоатация както в британската армия, така и в Кралския флот. Той вече е разположен в Полша с британската армия, за да защитава въздушното й пространство след варварската инвазия на Путин в Украйна", се разяснява в съобщение на британското министерство.