Правителството на Обединеното кралство "изглежда готово“ да предаде на Украйна ракети с голям обсег, съобщава американският вестник The Washington Post, като припомня, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отдавна отказва да предостави такива снаряди на военните на Киев, опасявайки се от ескалация на конфликта.

В обявление за поръчка, публикувано на 2 май от ръководения от Великобритания Международен фонд за Украйна - група от северноевропейски държави, създали механизъм за изпращане на оръжия на бойното поле, Министерството на отбраната на Обединеното кралство иска "изразяване на интерес“ за предоставяне на "ударни способности с обсег до 300 километра“. Известието изисква отговори в рамките на три дни.

Не е взето окончателно решение, според британски служител, който отказа да потвърди вида, времето или количеството на разглежданите оръжия. Но известието е съществена стъпка към това самата Великобритания да доставя такива боеприпаси, а исканите спецификации и възможности съответстват много на нейните крилати ракети Storm Shadow, отбелязват от редакцията.

Украйна отдавна се моли на западните държави за ракети с по-голям обсег, твърдейки, че подобни оръжия могат да променят хода на войната, като позволят на силите й да атакуват руски командни центрове, линии за доставки, боеприпаси и складове за гориво дълбоко в Крим и контролирана от Русия територия в източната част на Украйна. Тъй като Киев се готви да започне голямо контранастъпление, способността да се нанесе удар далеч зад фронтовите линии на Русия би помогнала да се разчисти пътя за наземно нападение с танкове и пехотни части.

Storm Shadows може да бъдат монтирани на украински реактивни самолети съветско производство и да достигнат до руска територия, пояснява още изданието.