Великобритания се договори с Европейския съюз за улесняване на придвижването на свои войски и военна техника през територията на страните от Общността. Това обяви пред британския вестник The Times министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Оленгрен.

По думите й Обединеното кралство се е споразумяло с ЕС да се върне към проекта за военна мобилност, който позволява на членовете на Общността и най-близките им съюзници да придвижват своите войници и оборудване през територията на Блока възможно най-бързо и без излишни пречки. Обединеното кралство не участва в проекта след излизането си от структурите на ЕС, но според Оленгрен ще се присъедини отново към него следващия месец, когато споразумението бъде одобрено и от двете страни.

По думите на министъра това решение е свързано преди всичко с войната в Украйна. Присъединяването към проекта може да улесни прехвърлянето на британско военно оборудване в Украйна. "Тъй като Брекзит не е променил географията, много е важно да се върнете. Много се радвам, че Обединеното кралство отново ще се присъедини към проекта, защото сега виждаме колко важен партньор е то, що се отнася до военното сътрудничество с Украйна и оказването на помощ за нея“, коментира Оленгрен пред The ​​Times.

Тази седмица Оленгрен направи визита в Обединеното кралство и посети полигона, където инструктори от Обединеното кралство и Нидерландия обучават украински войници.

В интервю за The Times тя нарече "очевидно неверни", но в същото време "дълбоко тревожни" изявленията на руското военно ведомство за възможността за създаване и използване на "мръсна бомба" от Киев.