"Ако Путин спечели войната си срещу Украйна, това не само ще хвърли Европа в несигурност, предупреждава Дейвид Камерън. Британският външен министър не споделя опасенията на канцлера на Германия Олаф Шолц, че доставките на ракети  ще допринесат за ескалацията. С поглед към САЩ той препоръчва превантивна инвестиция", предаде германският Süddeutsche Zeitung.

"Решени сме да работим в тясно сътрудничество с нашите германски партньори по този, както и по всички други въпроси, за да помогнем на Украйна", е заявил външният министър на Великобритания.

Както е обяснил Камерън, възможна размяна е разрешена. Например Германия ще прехвърли на Великобритания ракети Taurus, а Лондон от своя страна ще предостави на Украйна допълнителни ракети Storm Shadow.

"Готови сме да разгледаме всички варианти, за да постигнем максимален ефект за Украйна... Но няма да разкриваме никакви подробности и няма да казваме на нашите опоненти какво планираме", е добавил министърът.

Камерън е отхвърлил опасенията, че прехвърлянето на крилати ракети може да доведе до ескалация.

"Абсолютно възможно е да се наложат ограничения върху използването на тези оръжия, за да се гарантира, че те по никакъв начин не допринасят за ескалация", е заявил той и е добавил, че Великобритания се доверява на уверенията на Украйна.

По-рано Великобритания и Франция предоставиха на Украйна ракети с голям обсег на действие Storm Shadow и Scalp. Известно е също, че САЩ са предали на Украйна ракети с обсег до 165 километра. Това са ракети с голям обсег на действие ATACMS, допълва РБК-Украйна.

В момента се обсъжда прехвърлянето на германските ракети Taurus в Украйна, които са способни да унищожават цели на разстояние до 500 км. Берлин все още е против, но Украйна и нейните съюзници призовават германския канцлер Олаф Шолц да вземе съответното решение.