Министър-председателят на Обедненото кралство Риши Сунак ще обяви прехвърлянето на Украйна на стотици ракети за противовъздушна отбрана и нови ударни безпилотни апарати с голям обсег, съобщава британският вестник The Telegraph, като уточнява, че съответното решение ще бъде обявено в рамките на днешния ден, в който държавният глава на Украйна Володимир Зеленски е на посещение в Лондон.

Новият пакет от помощ от Великобритания, който ще бъде обявен само дни след като Обединеното кралство обяви прехвърлянето на крилати ракети Storm Shadow, ще включва стотици нови атакуващи дронове с обсег от над 200 километра и ракети за противовъздушна отбрана, подчертават от редакцията.

Всички тези оръжия "ще бъдат доставени през следващите месеци, докато Украйна се готви да засили съпротивата си срещу продължаващата руска инвазия“.

Освен това Сунак ще обсъди със Зеленски от каква допълнителна подкрепа ще се нуждае Украйна през следващите месеци в контекста на подготовката на въоръжените сили за период на интензивни военни действия.

По-рано CNN съобщи, че Обединеното кралство е дарило "няколко“ крилати ракети Storm Shadow на Украйна, предоставяйки по този начин на ВСУ нови възможности за нанасяне на удари преди контранастъплението.

По-късно Обединеното кралство официално потвърди официално безвъзмездното прехвърлянето на ракети Storm Shadow в Украйна.