Британските власти ще прехвърлят три хеликоптера Sea King на Киев. Това съобщи в сряда вестник The Times, позовавайки се на изявление на британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Това ще бъде първата доставка на пилотирани самолети от Обединеното кралство в Украйна. Хеликоптерите, един от които вече е в Украйна, ще бъдат част от нов пакет от военна помощ за Киев. Лондон също ще достави на украинските въоръжени сили 10 000 артилерийски снаряда.

Изданието уточнява, че украинските военни са преминали през шестседмична програма за обучение, пилотирайки хеликоптери, изведени от експлоатация от Кралския флот през 2018 г. Общо британците са обучили 10 украински екипажа.

Хеликоптерите Westland WS-61 Sea King могат да се използват както за операции по търсене и спасяване, така и за разузнаване. Този модел е широко използван по време на Фолклендската война, войната в Персийския залив, ударите по Сърбия и войната в Ирак. В момента такива хеликоптери не се произвеждат, но цената на екземпляр достига около 5 милиона лири.

По-рано Обединеното кралство достави на Украйна модернизирани прецизни управляеми ракети Brimstone 2, 7000 противотанкови ракетни системи NLAW, повече от 100 бронирани машини, самоходни зенитни оръдия Stormer, оборудвани с ракети Starstreak, няколко десетки гаубици M109 и оръдия L119 , реактивни системи за залпов огън M270, повече от 16 000 артилерийски снаряди, баражиращи боеприпаси и 4,5 тона пластичен експлозив.