Великобритания ще изпрати 14 танка Challenger 2 на Украйна, за да помогне в противодействието на руската инвазия "през следващите седмици", предава Sky News, като се позовава на съобщение от Даунинг стрийт. Това е първият път, когато западна страна обещава танкове на Киев.

Ще бъдат осигурени и около 30 AS90, които са големи самоходни оръдия, управлявани от петчленен екипаж.

Подробностите бяха обявени след разговор между премиера Риши Сунак и украинския президент Володимир Зеленски в събота.

Това идва, след като Sky News ексклузивно разкри, че Обединеното кралство обмисля доставка на Украйна с британски танкове.

Надеждата е, че други съюзници ще последват примера, най-вече Германия, отключвайки танка Leopard 2, който е произведен в много по-големи количества и се използва от няколко други европейски страни.

Обединеното кралство ще започне да обучава украинските въоръжени сили да използват танковете и оръдията през следващите дни, като повече информация ще бъде предоставена от министъра на отбраната Бен Уолъс в понеделник.

Уолъс пътува до Естония и Германия тази седмица, за да обсъди усилията на НАТО да помогне на Украйна, докато Джеймс Клевърли, външният министър, се отправя към САЩ и Канада.

Предоставянето на танкове и оръжия е да се гарантира, че "Украйна ще спечели тази война", заяви говорител на британското правителство. "Премиерът е ясен, че една дълга и статична война служи само на целите на Русия“, добавят от там. "Ето защо той и неговите министри ще разговарят с нашите съюзници по света през следващите дни и седмици, за да засилят натиска върху Путин и да осигурят по-добро бъдеще за Украйна“.

Руското посолство в Лондон заяви, че решението ще проточи конфронтацията, ще доведе до повече жертви, включително цивилни, и е доказателство за "все по-очевидното участие на Лондон в конфликта“.

В него се добавя: "Що се отнася до танковете Challenger 2, те едва ли ще помогнат на въоръжените сили на Украйна да обърнат хода на бойното поле, но ще станат законна голяма мишена за руската артилерия“.

По-рано тази седмица западни служители предупредиха, че Украйна няма да може да си върне значителна територия от Русия без увеличаване на бойната мощ, включително танкове и друга тежка бронетехника.

САЩ обещаха 50 бронирани машини Bradley за унищожаване на танкове в най-големия си пакет за военна помощ досега.

Много от 227-те танка Challenger 2 на Обединеното кралство не са в състояние да бъдат разгърнати, а 14-те, изпратени в Киев, ще бъдат придружени от боеприпаси, резервни части и възможност за поддръжка.

В експлоатация от 1994 г., тежи 62,5 тона и е въоръжен със 120 мм нарезно оръдие и 7,62 мм картечница.