"След обширни спекулации тази сутрин" министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс потвърди съобщенията около решението на Великобритания да изпрати ракети с голям обсег на Украйна, съобщи Sky News. 

"Днес мога да потвърдя, че Обединеното кралство дарява ракети Storm Shadow на Украйна. Storm Shadow има способност за конвенционални прецизни удари с голям обсег“, е заявил той.

Според него Storm Shadow ще допълни вече дарените системи с голям обсег, включително ракетите HIMARS и Harpoon, както и украинската крилата ракета Neptune и средства с по-голям обсег, прехвърлени от други страни.

"Украйна има право да може да се защитава. Използването на Storm Shadow ще позволи на Украйна да отблъсне руските сили, базирани на украинска суверенна територия."

Медията припомня, че Украйна отдавна призовава за оръжия с голям обсег, но САЩ и други страни не желаят да ги доставят, в случай че ударите срещу Русия доведат до ескалация.

По-рано Москва предупреди съюзниците на Киев да не предоставят оръжия с голям обсег, заявявайки, че това ще премине "червена линия“.

Storm Shadow е ракета с голям обсег, разработена съвместно от Великобритания и Франция, която обикновено се изстрелва от въздуха. Обсегът й на стрелба е повече от 250 км, което е малко по-малко от обсега на американските ракетни системи земя-земя ATACMS, за които Украйна иска настоява, допълват от РБК-Украйна.