Великобритания подкрепи сключването на международно споразумение за предоставяне на танкове германско производство на Украйна, за чието предаване е необходимо съгласието на официален Берлин. Това заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, предава Reuters.

"Великобритания иска международна сделка за предоставяне на Украйна на произведени в Германия танкове, които Киев твърди, че са му необходими, за да се противопостави на Русия, но които изискват съгласието на Германия за прехвърляне“, цитира агенцията думите на Клевърли.

Министърът подчерта, че би искал украинците да бъдат въоръжени с техника като Leopard 2, както и артилерийски системи, предоставени от Великобритания и други страни от НАТО. В допълнение той увери, че ще продължи да преговаря със съюзниците и партньорите в Алианса, за да улесни прехвърлянето на най-добрата военна техника в Украйна и да й помогне да се защити срещу "бруталната руска инвазия“.

Запитан дали Германия прави достатъчно, за да подкрепи Украйна, Клевърли заяви, че би искал да види "всеки да предостави колкото може помощ на Украйна, но всяка страна ще подкрепи Украйна по начина, който е най-подходящ за нея самата".

По-рано британското правителство реши да предостави на Украйна танкова рота от Challenger 2. Четири танка ще бъдат доставени "веднага“, а останалите осем – на по-късен етап.