Правителството на Обединеното кралство отложи плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране до 68 години през 2037-2039 г. на фона на намаляващата продължителност на живота, съобщава британският вестник The Financial Times.

Според изданието министрите, които първоначално са "били решени да повишат възрастта за пенсиониране“, в крайна сметка са се въздържали от взимането на подобно решение, по-специално поради възможна негативна реакция от страна на избирателите, особено на средна възраст. Разглеждането на въпроса е отложено за следващата година.

Стив Уеб, бивш заместник-министър на труда и пенсиите, информира, че "очакваната продължителност на живота вече е с две години по-кратка“ от прогнозираното по-рано. Настоящата възраст за пенсиониране в Обединеното кралство е 66 години. Публичните разходи за пенсии ще нараснат до около 148 млрд. лири от сегашните 110 млрд. лири, според Службата за отчетност.

Във Франция приемането на 16 март на законопроект за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години предизвика нова вълна от стачки и демонстрации в цялата страна. Безредиците по улиците на Париж и други градове продължават и към днешна дата.