Киберсигурността на украинските министерства се осигурява от британски специалисти от първия ден на началото на войната, съобщава вестник The Times.

В рамките на 35 минути след пресичането на границата на руските части екип от експерти по сигурността е започна да работи онлайн, за да защити украинските министерства от възможни атаки.

Според изданието за тази програма са отделени 6,3 милиона паунда. В работата са били включени частни структури, които "действаха дистанционно от името на британското правителство“.

Според телевизионния канал Sky News британските експерти са изиграли ключова роля в осигуряването на киберотбраната на Украйна. Освен това Обединеното кралство е предоставило на Украйна хардуер и софтуер за укрепване на нейната киберзащита, включително защита срещу атаки за отказ на услуга. Освен това оказаната подкрепа е включвала експертиза в областта на киберотбраната, твърди телевизията.

Обединеното кралство реши да публикува информация за предоставянето на киберподдръжка, тъй като вече не е необходимо да я пази в тайна, което може да означава, че Русия знае за нея, съобщава Sky News, позовавайки се на властите в Лондон.